Cercle Brugge

Cercle BruggeCercle Brugge

Cercle Brugge ook wel gewoon Cerle genoemd is één van de twee clubs uit Brugge die uitkomt op het hoogste niveau. Ze delen het Jan Breydelstadion met die andere club: Club Brugge.  Dit mooie stadion biedt plaats aan bijna 30.000 toeschouwers.  De kleuren van Cercle zijn groen en zwart en deze club heeft een mooie en rijke geschiedenis.

Cercle Brugge werd in 1899 opgericht door de katholieke vereeniging der Oudleerlingen Broeders Xaverianen. Na aansluiting van Rapid Football Club en aantal leden van de Vlaamsche FC de Bruges kon op 7 november uiteindelijk Cercle Brugge zich aanmelden bij de voetbalbond. Ze begonnen direct in de hoogste Vlaamse afdeling en het duurde niet lang voor Cercle ook daadwerkelijk om het kampioenschap mee zou doen. Dit bleek voor het eerst in 1910 toen ze op een verdienstelijke derde plaats eindigden.  Dit was al een waarschuwing voor de andere clubs want het jaar erop veroverde Cercle haar eerste prijs. Ze werden kampioen van de klasse in 1911 en slaagden er zelfs als eerste Vlaamse club in de algehele landstitel te veroveren.  Ook in de beker van België ging de club steeds meer meedoen en haalde ze in 1913 zelfs de finale die helaas wel verloren ging.  De tweede prijs liet zodoende best een tijd op zich wachten want pas in 1927 was het weer raak. Maar in dat jaar werd niet alleen de landstitel gepakt maar werd ook de beker op de naam van Cercle geschreven.  Na de laatste landstitel in 1930 ging het achteruit met de club. De eerste degradatie vond vervolgens plaats in 1936 waarna men snel weer promoveerde om in 1946 weer te dregraderen.

Na deze degradatie en zelfs nog een degradatie naar de derde klasse kon Cercle pas in 1961 pas weer op het hoogste niveau uitkomen. Na die promotie ging het weer bergafwaarts met terugzetting naar de derde klasse als gevolg van een omkoopschandaal als dieptepunt.  Pas in de jaren tachtig keerde iets van de oude glorie terug en dit werd bekroond met de bekerwinst in 1985. Na dit succes brak in de jaren negentig weer de tegenspoed door die in 1997 opnieuw to degradatie leidde. Pas in 2003 promoveerde men weer naar de hoogste klasse waarin ze tot de dag van vandaag voetballen. Ze bereikten in 2010 en 2013 nog wel de bekerfinale maar horen niet meer bij de absolute topclubs van België. 

[excerptlist cat=’Cercle Brugge’ ]