Het Europees kampioenschap voetbal 2016 in Frankrijk

Het Europees kampioenschap voetbal 2016 in FrankrijkHet EK voetbal, het Europees Kampioenschap voetbal vindt in plaats in Frankrijk. De kwalificatie rondes zijn inmiddels achter de rug en de loting voor de groepsfase heeft plaats gevonden op 12 december 2015 in Parijs.

Van de 53 landen deelnamen aan de kwalificatie rondes, hebben 24 landen zich geplaatst voor het eindtoernooi. Het Nederlands elftal wist zich tegen de verwachting in niet te plaatsen voor het eindtoernooi. Belgie heeft zich wel geplaatst voor het eindtoernooi. België won hun groep en plaatse zich zo rechtstreeks voor het EK. België, de huidige nummer 2 van de FIFA ranglijst is tijdens de loting ingedeeld in poule E. De Rode Duivels zijn middels de loting ingedeeld bij, Zweden, Italië en Ierland.

Tijdens de loting zijn er 6 poules gevormd. De nummers 1 en 2 van elke poule plaatsen zich voor de achtste finales. Bij de nummers 1 en 2 voegen zich de 4 beste nummers 3 en zo zijn dan alle achtste finalisten bekend.

De EK geschiedenis.

Het eerste Europees kampioenschap voetbal werd in 1960 georganiseerd. Het voetbaltoernooi is door de jaren heen uitgegroeid tot het op een na grootste voetbaltoernooi. Het Nederlands voetbal elftal won in 1988 in Duitsland de Europees Titel. Al hoewel dit al bijna 20 jaar geleden is, herinnerd een ieder het zich nog als de dag van gister. In de finale werd aartsrivaal West-Duitsland verslagen. Dit is voor velen de ultieme revanche voor de verloren WK finale van 1974.
De laatste Europees Kampioen is Spanje. In 2012 werd Spanje Europees Kampioen, en leek ten tijde van deze titel onverslaanbaar. Tijdens het laatste Wereld Kampioenschap voetbal in Brazilië bleek echter dat de Spaanse hegemonie, die al 6 jaar duurde ten einde was. Het land werd meerder malen verslagen tijdens het laatste WK en schopte het niet tot de finale.

De EK loting

Tijdens de loting voor het EK in Frankrijk werden alle landen verdeeld over 6 verschillende potten. In de eerste van deze 6 potten zaten alle groepswinnaars. In de eerste pot tijdens de loting zaten: Frankrijk, Engeland, Spanje, Duitsland, België en Portugal. In de tweede pot zaten de iets minder sterke landen als, Roemenië, Rusland, Ijsland, Tsjechië, Oekraïne en Italië alhoewel het laatste land wel als topland gerekend mag worden. In pot 3 en 4 zaten tijdens de loting de mindere landen.

De loting heeft al plaatsgevonden op 12 december 2015 in Parijs.